Over Yoga

Yoga kan worden gedefinieerd als een training die de bewustwording op gang zet. Door het beoefenen van yoga leren we verschillende processen inzien, deze te accepteren, te balanceren en te ontwikkelen. Denk daarbij aan de mobiliteit van het lichaam, de ademhaling, het reageren, de focus en de concentratie, stressbeheersing, het communiceren en in contact zijn met anderen. Yoga is veel meer dan jezelf in een ingewikkelde lichaamshouding brengen, het is een training waarbij je in balans blijft in ingewikkelde (levens) situaties. Yoga kan zo diep zijn als je het zelf maakt.

Waarom yoga?

Pijn verlichtend; studies hebben uitgewezen dat yoga pijnverlichtend kan werken en daarom verwijzen veel specialisten mensen ook door. Het is hierbij wel belangrijk dat de docent goed op de hoogte is van je klachten.

Verbeteren van ademhaling; de ademhaling speelt een centrale rol tijdens een les. Je zult bewuster worden van je ademhaling en deze beter kunnen gebruiken.

Loslaten van spierspanning: een les is niet alleen inspannend, maar richt zich ook juist op het loslaten van onnodige spanning.

Loslaten van negatieve gedachtes; gedachtes hebben invloed op het lichaam en tijdens een les zijn we bewust van onnodige gedachtes, waardoor je deze steeds makkelijker kunt loslaten.

Stimuleren van doorbloeding; tijdens een les wordt door middel van de ademhaling en verschillende houdingen de doorbloeding verbetert. Een verbeterde doorbloeding heeft voordelen voor het hele lichaam.

Reinigen van organen; enerzijds is dit reinigende effect te danken aan de verbeterde doorbloeding, anderzijds richten houdingen zich specifiek op bepaalde organen. Door druk op een orgaan uit te oefenen, kan deze afvalstoffen loslaten – zoals een spons het oude water loslaat als je erop drukt.

Soepeler worden van spieren; het maakt leniger. Niet alleen is het fijn als het lichaam soepel is, ook zorgt het ervoor dat de spieren, pezen en gewrichten minder worden belast, omdat de spanning op de zojuist genoemde lichaamsdelen wordt verminderd.

Stimuleren van metabolisme; door inspannend bezig te zijn wordt de stofwisseling verhoogd, waardoor het makkelijker is om af te vallen.

Verbeteren van ontspanning en slaap; door regelmatig te beoefenen leer je beter hoe je kunt ontspannen. Daarnaast kun je de ontspanningsoefeningen ook thuis doen voordat je gaat slapen.

Vergroten van kracht; de verschillende houdingen vergroten niet alleen de lenigheid, maar ook de spierkracht. We werken met de zwaartekracht van het lichaam en bepaalde posities kunnen fysiek uitdagend zijn. Een regelmatige beoefening zorgt ervoor dat je spierkracht vrij snel zal toenemen.

 

Welke yogavorm past bij mij?

Er zijn veel verschillende vormen. Niet alleen verschillen de vormen onderling, ook geeft elke docent zijn of haar eigen invulling. Vanwege die redenen is het eigenlijk niet mogelijk om aan te geven welke les het beste bij jou past. Onze yogastudio Leiden biedt een uitgebreid rooster en flexibele abonnementen, zodat je alle verschillende lessen kunt proberen en ervaren.

Yogaroom probeert je daarnaast te adviseren door de fysieke intensiteit aan te geven in het lesrooster. Deze fysieke intensiteit heeft niet zozeer te maken met de moeilijkheidsgraad, maar wel met de intensiteit die je kunt verwachten. Een les met een hogere intensiteit is nog steeds geschikt voor beginners. Als je opzoek bent naar een fysiek inspannende les, kun je het best kiezen voor een les met hogere (***) intensiteit. Als je vooral ontspanning zoekt, kun je beter kiezen voor een les met een lagere (*) intensiteit.

Kijk daarnaast ook naar omschrijving van de verschillende lessen. Ook op internet kun je gemakkelijk meer informatie over een bepaalde vorm vinden. Uiteindelijk is het ervaren van een les en docent het meest belangrijk om te bepalen of een les bij je past. Houdt er ook rekening mee dat een eerste les over het algemeen niet direct ontspannend hoeft te zijn, omdat je nog moet wennen aan de plek en docent. De tweede keer zul je merken dat je het al anders ervaart. Probeer daarnaast vooral ook veel verschillende lessen uit, zodat je zelf ervaart welke les bij je past.