Beginners Yoga Cursus

Beginners Yoga Cursus

Zondag 6 Juni 11-00 – 18.00

Dit is een mooie kans om te starten met je yoga practice en balans te vinden in jezelf!

Tijdens deze Beginners Yoga Cursus maak je kennis met wat je kunt verwachten en ervaren op je yogapad. Yoga kan worden gedefinieerd als een training die bewustwording in gang zet. Door het beoefenen van yoga leren we verschillende processen te zien, te accepteren, in balans te brengen en te ontwikkelen. Je kunt denken aan de mobiliteit van het lichaam, de ademhaling, het reageren, focus en concentratie, stressmanagement, communicatie en contact met anderen.

Yoga is veel meer dan alleen lichaamshoudingen en jezelf in een ingewikkelde houding rekken en strekken. Het is een training die je helpt om in balans te blijven in ingewikkelde (levens)situaties. Yoga kan zo diep zijn als je het zelf maakt.

We behandelen de volgende thema’s: kennismaking met yoga en Patanjali’s achtvoudige pad, trainen van het lichaam en leren ontspannen, leren hoe je je adem controleert, meditatie oefenen, verschillende yogahoudingen.

Programma
11.00 – 12.30 Hatha yoga
12.30 – 13.00 Sharing Cirkel
13.00 – 14.00 Being a Yogi every day (wat mee te nemen: neti pot en teiltje) 14.00-14.30 Lunchpauze in stilte
14.30 – 16.00 Achtvoudige pad van yoga
16.00 – 17.00 Asana’s (basics asana’s)
17.00 – 18.00 Yoga restorative / nidra

Het achtvoudig pad van yoga, dat te vinden is in het boek Yoga Sutra’s van Patanjali. Patanjali beschrijft de verschillende aspecten van de yogabeoefening, de acht fasen op het pad van zelfrealisatie:

1. Yamas wijzen je er in principe op dat je aardig en respectvol bent naar iedereen. Het beoefenen van Yama’s brengt subtiele ervaring van een bepaalde thema wat paraat gaat met verandering in jouw gedrag wat ook verandering brengt in je omgeving. De Yamas bestaan weer uit vijf ‘geloften’ die je helpen om yoga te beoefenen. Dit zijn: Ahimsā; Satya; Āsthēya; Brahmachārya; Aparigraha

2. Niyamas – In tegenstelling tot de Yamas, zijn de Niyamas meer naar binnen en op jezelf gericht. Het beoefenen van Niyama’s brengt subtiele ervaring van een bepaalde thema wat paraat gaat met verandering in jouw gedrag wat ook verandering brengt in je omgeving. De vijf Niyamas zijn: Shaucha; Samtōsha;Tapas; Svādhyāya; Īshvarapraņidhāna

3. Asana – Fysieke houdingen. De houdingen zijn bedoeld om de aandacht te richten op jezelf en jezelf te leren kennen. Dat je er fitter en gezonder door wordt is eigenlijk slechts een zijeffect.

4. Pranayama – Het ervaren van Ademing. Prana is de levensenergie. De energie waardoor je kunt bestaan op deze wereld. De prana wordt gedragen door de ademhaling. Daarom is de ademhaling in yoga zo ontzettend belangrijk. Adem op de juiste manier en alle puzzelstukjes zullen in elkaar vallen.

5. Pratyahara – Het ervaren van zintuigen. Dit is het terugtrekken van de zintuigen. In plaats van je zintuigen naar buiten te laten stralen op de wereld om je heen, gebruik je ze nu om jezelf te ontdekken.

6. Dharana – Inzicht in focus. Dharana is het ontstaan van fixeren in aandacht.

7. Dhyana – Meditatie. Dit is het punt waarop je gedachtes kunt ervaren als iets wat geen onderdeel van jou is en je voelt de directe ervaring van jouw processen en het ontstaan van fixeren in aandacht is volledig. Je bent volledig in het hier en nu.

8. Samadhi – Zelfrealisatie. Dit is het uiteindelijke fase van Yoga. Je lichaam, zintuigen en de geest zijn één en je ervaart het hier en nu en voelt je verbonden met alles om je heen.

Op je yogapad heb je een leraar nodig waar je prettig bij voelt en die jou ook verder brengt in jouw persoonlijke ontwikkeling en realisatie. Dit proces doe je zelf, maar de leraar is al geweest waar jij nu bent en kan ook zien wat voor “practice” je nodig hebt en ondersteunt jouw proces. Yoga blijven doen is dus heel belangrijk. Het is een nieuwe (gezonde) levensgewoonte aanleren.

Er is ruimte en tijd voor vragen.

Datum: Zondag 6 Juni 2021
Tijd: 11.00 – 18.00 uur.
Kosten: €49,95 of met Invitation Card

Deelname aan deze cursus is inclusief 1 week vrije deelname aan yoga lessen met SatyaSimran