Beginners 10 weken Yoga Cursus

In deze 10 weken beginners cursus wordt uitgebreid uitgelegd en ervaren wat je op je yogapad kunt verwachten. Yoga kan worden gedefinieerd als een training die de bewustwording op gang zet. Door het beoefenen van yoga leren we verschillende processen inzien, deze te accepteren, te balanceren en te ontwikkelen. Denk daarbij aan de mobiliteit van het lichaam, de ademhaling, het reageren, de focus en de concentratie, stressbeheersing, het communiceren en in contact zijn met anderen.

Yoga is veel meer dan jezelf in een ingewikkelde lichaamshouding brengen, het is een training waarbij je in balans blijft in ingewikkelde (levens) situaties. Yoga kan zo diep zijn als je het zelf maakt.

Volgende themas/ yoga fases worden besproken:

HET 8 VOUDIGE PAD VAN YOGA ( 8 VOUDIGE PAD VAN PATANJALI)

Het achtvoudige pad (fases van yoga) is terug te vinden in het boek Yoga Sutra’s van Patanjali. Patanjali beschrijft yoga ook als: “Yoga is het wervelen stilleggen van de geest.”

BAHIRANGA SADHANA, DE EERSTE DRIE FASES IS IETS WAT JE DOET (OEFENT) EN WAT ONTWIKKELING BIEDT IN DE BUITENSTE LAAG, GERICHT OP DE MATERIE (OP DAT WAT JE ZIET)

1. De Yamas wijzen je er in principe op dat je aardig en respectvol bent naar iedereen. Het beoefenen van Yama’s brengt subtiele ervaring van een bepaalde thema wat paraat gaat met verandering in jouw gedrag wat ook verandering brengt in je omgeving. De Yamas bestaan weer uit vijf ‘geloften’ die je helpen om yoga te beoefenen.  Dit zijn: Ahimsā; Satya; Āsthēya; Brahmachārya; Aparigraha

2. Niyamas. In tegenstelling tot de Yamas, zijn de Niyamas meer naar binnen en op jezelf gericht. Het beoefenen van Niyama’s brengt subtiele ervaring van een bepaalde thema wat paraat gaat met verandering in jouw gedrag wat ook verandering brengt in je omgeving. De vijf Niyamas zijn: Shaucha; Samtōsha;Tapas; Svādhyāya; Īshvarapraņidhāna

3. ASANA Fysieke houdingen. De houdingen zijn bedoeld om de aandacht te richten op jezelf en jezelf te leren kennen. Dat je er fitter en gezonder door wordt is eigenlijk slechts een zijeffect.

ANTARANGA SADHANA, DE VOLGENDE TWEE FASES IS IETS WAT JE DOET (OEFENT) EN WAT ONTWIKKELING BIEDT IN DE BINNENSTE (SUBTIELERE) LAAG, GERICHT OP RUIMTE (OP DAT WAT JE VOELT)

4. PRANAYAMA – Het ervaren van Ademing. Prana is de levensenergie. De energie waardoor je kunt bestaan op deze wereld. De prana wordt gedragen door de ademhaling. Daarom is de ademhaling in yoga zo ontzettend belangrijk. Adem op de juiste manier en alle puzzelstukjes zullen in elkaar vallen.

5. PRATYAHARA – Het ervaren van zintuigen. Dit is het terugtrekken van de zintuigen. In plaats van je zintuigen naar buiten te laten stralen op de wereld om je heen, gebruik je ze nu om jezelf te ontdekken.

ANTARATMA SADHANA, DE LAATSTE DRIE FASES IS IETS WAT HET JE OVERKOMT (DOOR STABIELE BEOFENING VAN DE EERSTE 5 STAPPEN)

6. DHARANA – Inzicht in Focus. Dharana is het ontstaan van fixeren in aandacht.

7. DHYANA – Meditatie. Dit is het punt waarop je gedachtes kunt ervaren als iets wat geen onderdeel van jou is en je voelt de directe ervaring van jouw processen en het ontstaan van fixeren in aandacht is volledig. Je bent volledig in het hier en nu.

8. SAMADHI – Zelfrealisatie. Dit is het uiteindelijke fase van Yoga. Je lichaam, zintuigen en de geest zijn één en je ervaart het hier en nu en voelt je verbonden met alles om je heen.

Op het yogapad heb je een leraar nodig waar je prettig bij voelt en die jou ook verder brengt in jouw persoonlijke ontwikkeling en realisatie. Dit proces doe je zelf, maar de leraar is al geweest waar jij nu bent en kan ook zien wat voor “practice” je nodig hebt  en ondersteunt jouw proces. Yoga blijven doen is dus heel belangrijk. Het is een nieuwe (gezonde) levensgewoonte aanleren.

Deze cursus wordt op 2 momenten in één week (maandag 20.00-21.00 en woensdag 08.00-09.00) herhaald voor 10 weken lang om vervolgens opnieuw de reeks van 10 te starten. Kijk welke dag jou beter uitkomt.

Start Datums:  7/9 januari; 18/20 maart;

Tarief regulier abonnementen of een rittenkaart  €95,95;

Er is ruimte voor vragen en er is thee en water.