Moment voor JeZelf

Het grootste deel van ons leven brengen we door in ons hoofd. Het denken, de continu stoom van gedachten, de alsmaar herhalende gedachten die onze patronen en conditioneringen vormen. Veel van de tijd geven we aan afleiding, bewust of onbewust.

Tijd voor een moment voor JeZelf. Tijd  voor jou.

De avond start met aankomen, vanuit de drukte van de dag naar aandacht voor jou. Gevolgd met eenvoudige bewegingsoefeningen om meer in contact te komen met voelen. Soms met muziek. Hierna gaan we samen een moment van tijd in stilte verblijven. Vervolgens verschuiven we naar geleide meditatie waarin we een onderwerp observeren. Zacht, vrij van oordeel, onderzoekend, spelenderwijs als kind. Onderwerpen als overgave, zelfliefde, aandacht voor wat is, vergankelijkheid, aanvaarden, in je kracht staan. Observeren hoe dit voor jou werkt, voelt en hoe je dit in je leven toepast.  We sluiten de avond af met liefdevol gewaarzijn, een methodiek uit de Tibetaanse Dzogchen, als afwisseling voor het meditatieve, waarbij je via geleide meditatie in contact gaat met liefde voor jou en het liefdevol omarmen van wat is. Vaak afsluitend met muziek.

Meditatie kan op verscheidene manieren worden uitgelegd en beoefend. Deze avond is gericht op aandacht. Aandacht voor wat je bezighoudt, wat er in je leeft. Vanuit aandacht, die in de dag gericht is op de buitenwereld,  je ervaringen, gebeurtenissen, waarin je vaak geleefd wordt in de waan van de dag, keren we de aandacht naar binnen. Je aandacht naar binnen richten en vanuit een alerte houding te observeren. Oordeel loos de beweging van de mind te volgen.

Je gaat leren hoe het voor je is om je aandacht naar binnen te richten. Van de ratio en buitenwereld naar observeren en voelen. Waarnemen wat er in je gedachten gebeurt. Inzicht krijgen in je de onophoudelijke stroom van gedachten, neiging tot afleiding, reactie, gedrag en patronen. Op een vriendelijke liefdevolle manier, om in te zijn, te ontspannen.

Ontspanning, inzicht, een andere kijk, gaan voelen waar je blij van wordt, wakker worden, je patronen gaan zien, leren liefhebben van de dingen je niet leuk vindt aan jezelf. Uiteindelijk leidt dit tot momenten van stilvallen van de gedachten. In die stilte val je vanzelf in vreugde en vrede.

Derde woensdag van de maand 19.30-20.45; €10,00

Docent Michael Heer